اختصاصی – به گزارش جنبش مقابله با رسانههای بیگانه، امپراتوری دروغ: دیدار اخیر گروهی از نمایندگان پارلمان اروپا با مقامهای ایرانی در تهران حواشی به همراه داشت. ماجرا از این قرار است که یک زن عضو این گروه، حدود حجاب را هنگام دیدار با این مقامهای ایرانی بهویژه رییس مجلس شورای اسلامی رعایت نکرده و برخی مردان این گروه اروپایی نیز کولهپشتی همراه داشتهاند.
برخی چنین رفتاری را «زیرپاگذاشتن آداب دیپلماتیک» و «دهنکجی و بیتوجهی کامل به قانون حجاب در ایران» تلقی کرده و آن را «ریشخندکردن ارزشهای انسانی و اسلامی» خواندهاند؛ این در حالی است که برخی دیگر عنوان کردهاند، “حجاب نامناسب این نماینده اروپایی عامدانه و از سر شیطنت نبود و کوتاهی مسئولان امر در تفهیم موضوع رعایت حجاب کامل در دیدارها سبب شد تا این مسئله اتفاق بیفتد.”
با این حال، در سالهای اخیر برقراری ارتباط گستردهتر با کشورهای اروپایی و غربی با وجود فواید، حاشیههایی نیز داشته؛ تا جایی که با وجود احترام و مهماننوازی مسئولان ایرانی، حتی آداب ابتدایی دیپلماسی نیز که باید توسط مهمانان خارجی رعایت شود، براحتی نادیده گرفته و توسط غربیها در خاک ایران زیر پا گذاشته میشوند.
در هر حال، «ماریچه اسخاکه» نماینده ساپورتپوش اروپایی در دیدارهای بعدی خود که با رییس کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس و وزیر امور خارجه کشورمان انجام داد، تلاش کرد تا حدی پوشش خود که بیشتر شبیه لباس غیررسمی و راحتی محسوب میشد را بهتر کند، اما نماینده مرد اروپایی همچنان کولهپشتی بر دوش در همه مجامع حاضر شد و با مقامهای ایرانی در برابر عکاسان دست داد.
این خبر در رسانههای بیگانه نیز بازتاب داشته و برخی این نوع دیدار را عقبنشینی از ارزشهای اسلامی در برخورد با دیپلماتها از طرف مسئولان ایرانی دانستند و با اشاره به اینکه چنین اتفاقاتی در ۲ سال اخیر بارها از طرف دیپلماتهای اروپایی تکرار شده و عکسالعملی را نیز از طرف ایرانی در پی نداشته، بنابراین بیشتر بر این شائبه صحت می گزارند .
«ماریچه اسخاکه» سیاستمداری هلندی است که به گفته تلویزیون «بیبیسی فارسی» از مخالفان جمهوری اسلامی و منتقد وضعیت حقوقبشر در کشورمان است. با این حال، وی پیشتر نیز به ایران سفر کرده بود. وی پس از سفر به ایران، در واکنشی دخالتگونه در امور داخلی ایران میگوید که نوع پوشش تنها اختلاف ما با ایران نیست.
«ماریچه اسخاکه» و «باربارا لوخ بیهلر»، نماینده حزب سبزهای آلمان و از حامیان زندانیان امنیتی و قاچاقچیان موادمخدر ایران، در سال ۱۳۸۹ طی نامهای به «اوری روزنتال»، وزیر امورخارجه هلند نوشتن: “ایران کشوری بسیار مهم است و نباید ما روابط خود با این کشور را به خطر بیندازیم. ما میبایست به هر نحوی که شده با ایران گفتوگو کرده و در خصوص مسائل هستهای، حقوق بشری و ثبات منطقهای مذاکره کنیم و به اهدافمان برسیم!”
در سالهای گذشته نیز در سفرهای «کاترین اشتون» مسئول سابق سیاستگذاری اتحادیه اروپا و هیأت پارلمانی اروپایی به ایران، بر خلاف همه عرف و آداب دیپلماتیک و قوانین کشورمان، با برخی از عوامل و محکومان فتنه ۸۸ از جمله «نرگس محمدی»، «نسرین ستوده»، «جعفر پناهی»، «گوهر بهشتی» و … دیدار شد که «ماریچه اسخاکه» نیز در یکی از این دیدارها حضور داشت.
گفتنی است، «آداب دیپلماتیک» به مجموعهای از قواعد و اصول رفتاری متداول و مطلوب در میان اهالی دیپلماسی گفته میشود که هر کدام از این رفتارها و اقدامات میتواند معنای مخصوص به خود را داشته باشد. اهمیت رعایت آداب دیپلماتیک تا جایی است که گاهی عدم توافق بر سر این مساله که کدام مسئول سیاست خارجی دست خود را زودتر برای فشردن طرف مقابل دراز کند، زمینهساز برهم خوردن یک توافق بزرگ بینالمللی شده است.
جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد موظف به اجرا و پیادهسازی پروتکل تشریفات و آداب دیپلماتیک است. یکی از اصول ابتدایی و اساسی قواعد تشریفات و آداب دیپلماتیک در سفرهای خارجی، توجه به فرهنگ و رسوم کشور میزبان و به طور کلی طرف مقابل است؛ یعنی این یک عرف بینالمللی است که رسوم و آداب فرهنگی کشور میزبان که ممکن است مغایرت گستردهای با بافت فرهنگی فرد مدعو داشته باشد، باید توسط دیپلمات مهمان رعایت شود.
کشورهای اروپایی و آمریکایی با وجود آنکه خود مبدع اینگونه قوانین و آداب بینالمللی هستند، اما در مرحله اجرا شاهد هستیم که به عدم یا غیرعدم از اجرای آنها و احترام به طرف مقابل خودداری و دهنکجی میکنند، که این موضوع نیازمند توجه بیشتر مسئولان ذیربط و گوشزد کردن قوانین جمهوری اسلامی ایران به دیپلماتهای خارجی و چشمپوشی نکردن در قبال تخلفات است.
انتهای پیام/