اختصاصی – به گزارش جنبش مقابله با رسانههای بیگانه، امپراتوری دروغ: احسان یارشاطر، استاد سابق دانشگاه تهران، بنیانگذار مرکز مطالعات ایرانشناسی و استاد بازنشسته مرکز مطالعات ایرانی در دانشگاه کلمبیا (نیویورک) دیروز (شنبه دهم شهریور) درگذشت. سایت بی بی سی در خصوص وی می نویسد:” زندگی او در کودکی همراه با “قناعت” و سختی سپری شد. خانوادهاش در سال ۱۳۰۵ به کرمانشاه و سپس به تهران نقل مکان میکنند. پدر و مادر یارشاطر بهائی بودند و پدرش غالب اوقات خود را برای مذهب صرف میکرد.”
وی بعد ها استاد دانشگاه کلمبیا و دانشگاه تهران شد و از دهه پنجاه در آمریکا ساکن شد. یکی از مهمترین پروژههای بنگاه ترجمه و نشر کتاب، تدوین دایرهًْ المعارف ایرانیکا بود که در سال ۱۳۵۰ از طریق دانشگاه کلمبیا (محل تدریس احسان یار شاطر) به بنیاد ملی برای دمکراسی آمریکا (NED) از موسسات وابسته به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا CIA واگذار شد و از طریق این بنیاد و با بودجه آن، کار تحقیق و پژوهش ایرانیکا در «بنگاه ترجمه و نشر کتاب» آغاز گردید. در وب سایت سفارت مجازی ایالات متحده در تهران در این باره آمده است :«… سازمان برنامه و بودجه ایران در سال ۱۹۷۴بودجهای دو میلیون دلاری را به احسان یارشاطر داد تا نگارش «دایرهًْ المعارف ایرانیکا»
(Encyclopedia Iranica) را آغاز کند…»
این پروژه در آستانه انقلاب به خارج کشور و ایالات متحده آمریکا منتقل شد، شخص «احسان یارشاطر» هم در محلی که از سوی بنیاد NED به آن اختصاص داده شده بود، ساکن شد و با گروهی دستیار، کار توسط «یارشاطر» ادامه یافت که تاکنون ۱۶ جلد از آن در آمریکا منتشر شده است.
اما اساسیترین پروژهای که به «بنگاه ترجمه و نشر کتاب» واگذار شد، بخشی از پروژه تدوین و چاپ کتابهای دبیرستان بود که پروژه عظیمی محسوب میشد و از آنجا که مستقیما با میلیونها نوجوان و جوان ایرانی، در تماس بود، در عین حال بسیار حساس قلمداد میگردید.
نخستین مدیران و مشاوران و معاونین بنگاه ترجمه و نشر کتاب اغلب از میان وابستگان به دربار پهلوی یا خودفروختگان پیشانی سفید انتخاب شده بودند و از همین روی نتیجه و حاصل چنین مرکز چاپ و نشر، از پیش روشن مینمایاند. از جمله مشاوران بنگاه ترجمه و نشر کتاب میتوان به «حسن تقی زاده» و «ابراهیم خواجه نوری» اشاره کرد و از معاونین آن هم باید از «عبدالحسین زرین کوب» و «بهرام فره وشی»و «ایرج افشار»نام برد.
«احسان یارشاطر» از اوایل دهه ۴۰ برای همکاری با دانشگاه کلمبیا به آمریکا و نیویورک رفت و در ادامه فعالیتهایش در بنگاه ترجمه و نشر کتاب، دفتری برای این بنگاه در نیویورک تاسیس کرد و تعدادی کارمندان آمریکایی و ایرانی برای آن دفتر استخدام نمود که ظاهرا همان فعالیتهای بنگاه در ایران را در آمریکا دنبال کرده و فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی و نوشتاری و امور چاپ را – البته با هزینههایی که از حسابهای بنگاه ترجمه و نشر کتاب در ایران پرداخت میشد- انجام میداد.
به نظر میرسد اساس انگیزه یار شاطر برای تاسیس دفتر فوق و دریافت پول از ایران، ادامه تدوین و تهیه دایره المعارفی بود که ابتدا با نام پروژه «دایره المعارف اسلامی» در بنیاد پهلوی برای انتشار در «بنگاه ترجمه و نشر کتاب» به تصویب رسید و بودجه آن تامین شد و سپس با مهاجرت یارشاطر به آمریکا به «دانشنامه ایران و اسلام» تغییر نام داد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با قطع ارتباط یارشاطر با ایران و بنگاه ترجمه و نشر کتاب و موسسات جانشین آن در آن سالها، به «دانشنامه ایرانیکا» تغییر عنوان داد و بودجه آن بطور کامل توسط دانشگاه کلمبیا تاُمین شد که هنوز مجلدات آن در حال تهیه و انتشار است.
یار شاطر بودجه های بسیاری را به ایرانیان و آمریکایی هایی که با وی در ارتباط بودند پرداخت کرده و همه این مبالغ به نام بنگاه نشر و ترجمه کتاب از بودجه عمومی دولت پرداخت شده و این در حالیست که بسیاری از مبالغ کلان را به حساب خود واریز می کرده و همزمان ادعا داشته که تا پایان عمر خود از بودجه دایره المعارف ایرانیکا و بنگاه نشر و ترجمه کتاب هیچ استفاده ای نکرده است.
به عنوان مثال نامه یکی از نویسندگان و مترجمان «دانشنامه ایران و اسلام» در ترکیه به ریاست مجلس شورای اسلامی پس از پیروزی انقلاب به منظور تسویه حساب مطالب نوشته شده و ساعات کاری برای دانشنامه، حکایت از همین عدم پرداخت حق الزحمه برخی نویسندگان از جانب یار شاطر علی رغم دریافت پول یاد شده از صندوق بنگاه ترجمه و نشرکتاب بوده است.
لازم به ذکر است علاوه بر باقی ماندگان سلطنت پهلوی که با پول های باد آورده ملت ایران در خارج کشور عیاشی میکنند برخی از هم وطنان خارج نشین هم از یار شاطر برای پیش برد کارهای ضد وطنی اش حمایت می کنند.
مثلا دو هفته پیش بنیاد غیرانتفاعی میراث ایران، مبلغ ۱۰ میلیون دلار حمایت مالی در اختیار دانشگاه کلمبیا نیویورک، قرار داد تا آن را به مرکز احسان یارشاطر (مرکز مطالعات ایرانشناسی) اهدا کند. این مرکز پیشتر به نام مرکز «مطالعات ایرانشناسی» شناخته شده، ولی قرار است به نام احسان یارشاطر بنیانگذار آن، تغییر نام دهد.
لازم به یادآوریست که بنیاد میراث ایران تحت مدیر عاملی وحید علاقه بند یکی از تاجران فولاد در انگلستان است که در دهه ۸۰ شمسی در آلمان به دلیل اختلاس میلیاردی بازداشت شده بود. وی هم چنین از حامیان تحریم ایران در انگلستان است و با افرادی مثل نورمن لامونت وزیر دارایی دولت “جان میجر” در دهه نود میلادی ارتباطی تنگاتنگ دارد و از این طریق برای تحریم های بیشتر بر علیه ملت ایران به وی مشاوره می دهد.
انتهای پیام/